ХАРЧУВАННЯ СТАРОДАВНІХ СЛОВ'ЯН


Стародавні слов’яни їли:


  • в якості «гарячого і рідкого» була подоба сучасної окрошки;
  • каші. Заправляли їх тільки рослинною олією;
  • м’ясо смажене і «пряжене» в російській печі;
  • риба смажена;
  • хліб житній і грубого помелу;
  • овочі: ріпа , горох, морква, цибуля, капуста, часник;
  • фрукти: яблука, груші та ягоди в величезному асортименті;
  • молочні продукти: молоко, сир, сметана, масло;
  • засолені овочі (мочені яблука, капуста …);
  • з гарячих напоїв – навари різних трав.

Стародавні слов’яни НЕ їли:


  • цукор . Просто не було. Але у великих кількостях вживали мед;
  • чай і кава . Замість них пили навари трав і медові напої різні;
  • солі багато. Їжа б сучасній людині здалася дуже прісною, тому що сіль була дорогою і її економили;
  • помідорів і картоплі;
  • супів і борщів не було. Супи на Русі з’явилися в XVII столітті.
Головною особливістю було те, що готували в основному на вогні і щоденна їжа греків і слов’ян«середнього достатку» була не хитромудро і не тривала в приготуванні. Все було просто. В якості заправки був винний оцет без складних соусів. На сніданок у слов’ян ставили – молоко з хлібом і медом, у греків – коржі з медом і розведеним вином.

Дуже цікаво описана історія появи таких традиційних (з нашої точки зору) для української кухні страв як борщ і сало, в статті   «Історія і традиції української кухні» . Ми самі поступово все ускладнюємо і ускладнюємо життя приготуванням їжі. А спочатку так не було …… У історії завжди є чому повчиться.

Коментарі

Популярні публікації