ХАРЧУВАННЯ СТАРОДАВНІХ СЛОВ'ЯН
Стародавні слов’яни їли:
- в якості «гарячого і рідкого» була подоба сучасної окрошки;
- каші. Заправляли їх тільки рослинною олією;
- м’ясо смажене і «пряжене» в російській печі;
- риба смажена;
- хліб житній і грубого помелу;
- овочі: ріпа , горох, морква, цибуля, капуста, часник;
- фрукти: яблука, груші та ягоди в величезному асортименті;
- молочні продукти: молоко, сир, сметана, масло;
- засолені овочі (мочені яблука, капуста …);
- з гарячих напоїв – навари різних трав.
Стародавні слов’яни НЕ їли:
- цукор . Просто не було. Але у великих кількостях вживали мед;
- чай і кава . Замість них пили навари трав і медові напої різні;
- солі багато. Їжа б сучасній людині здалася дуже прісною, тому що сіль була дорогою і її економили;
- помідорів і картоплі;
- супів і борщів не було. Супи на Русі з’явилися в XVII столітті.
Головною особливістю було те, що готували в основному на
вогні і щоденна їжа греків і слов’ян«середнього достатку» була не хитромудро і
не тривала в приготуванні. Все було просто. В якості заправки був винний оцет
без складних соусів. На сніданок у слов’ян ставили – молоко з хлібом і медом, у
греків – коржі з медом і розведеним вином.
Дуже цікаво описана історія появи таких традиційних (з нашої
точки зору) для української кухні страв як борщ і сало, в статті «Історія і традиції української кухні» . Ми
самі поступово все ускладнюємо і ускладнюємо життя приготуванням їжі. А
спочатку так не було …… У історії завжди є чому повчиться.


Коментарі
Дописати коментар